Doe het ervoor!

Door een diep dal? Zo kom je eruit!

Soms zie je het allemaal even niet meer zitten. Alles wat je probeert lijkt te mislukken, het zit tegen. Iedereen heeft dit soort momenten. Helaas ik ook, vandaag dus, op het werk was het hectisch en daardoor kon ik niet de tijd geven aan de cliënten zoals ik dat normaal gesproken doe. Op zo’n moment lijkt het dan als de mensen in mijn omgeving, mijn collega’s, vrienden, of gewoon de buurvrouw het allemaal voor elkaar hebben en mij wil het maar niet lukken. Hoe kunnen zij zo rustig blijven en ook nog eens alles gedaan hebben wat ze willen doen?! Het is de kunst om positief om te gaan met tegenslagen, dat weet ik. Des te sneller klim je weer uit het dal en kom je weer op het goede pad.

Tegenslagen positief benaderen

Het positief benaderen van een obstakel of tegenslag vind ik altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Op het moment dat een probleem zich voordoet, is het omschakelen naar positief denken soms lastig. Je mindset is hierbij heel belangrijk. Als je blijft denken, ik kan het niet, het zal me toch niet lukken en voor mij is dit niet weggelegd dan gaat het zeker niet lukken! Positief denken is de key! Neem even diep adem en relativeer even de situatie. Dat helpt voor mij vaak. Door het probleem in stukjes te delen en het behapbaar te maken kom je vaak tot een oplossing. Het kan natuurlijk zijn dat het soms echt even niet lukt om uit het dipje te komen. Ik bedenk me dan dat ik de enige ben die hier verandering in kan brengen en dat niemand dat voor mij gaat doen. Hetzelfde geldt voor jou; alleen jij kunt jouw eigen situatie veranderen, niemand anders zal dat doen voor jou!

Problemen maken je sterker

Problemen zijn niet fijn! Iedereen loopt wel een keer ergens tegenaan wat niet fijn is. Het oplossen van deze problemen is niet altijd even makkelijk en je kan hier veel stress door ervaren. Denk dan aan de tekst; van fouten kun je leren. Hetzelfde geldt voor problemen! Nadat je een probleem getackeld hebt, heb je vaak een fijn en opgelucht gevoel. Als je dan de volgende keer tegen zo’n probleem aanloopt, weet je beter hoe je hiermee om moet gaan. Problemen en het oplossen hiervan maken je dus sterker!

Belangrijke dingen in het leven

Soms weet ik niet helemaal wie of wat mij nou dwarszit. Mocht jij hier ook last van hebben? Ga dan eens na over wat jij nou echt belangrijk vindt in jouw leven. Wie zijn de personen om wie je geeft? Wat vind je van jezelf? Ben je tevreden en gelukkig met wat je doet? Wat wil je veranderen om gelukkiger te leven? Deze vraagstukken kunnen je misschien op weg helpen. Wat mij ook helpt is om een na deze vragen te hebben behandeld een lijstje met doelen te maken. Zo kan je je goed focussen op wat je belangrijk vindt en werken aan jezelf.

Hulp is dichtbij

Jij bent degene die verantwoordelijkheid moet nemen voor de veranderingen in jouw leven. Alleen jij kan dit aanpakken en ermee starten. Echter zal je grotere veranderingen met behulp van anderen makkelijker bereiken. Wees niet bang om hulp te vragen! Ik en vele anderen met mij hebben hier last van. Het is namelijk heel menselijk. Je bent dus niet raar als je niet om hulp durft te vragen of alles het liefst zelf wil doen. Maar de hulp van je vrienden of familie kan je leven toch een stuk makkelijker maken! Ook als het over ingewikkeldere situaties gaat kun je natuurlijk hulp vragen. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen! Je kunt terecht bij een psycholoog, maar je kunt ook bijvoorbeeld een cursus volgen.

Een cursus of boek waardoor jij persoonlijk groeit!

Heb je in het dagelijks leven veel last van stress of een laag zelfbeeld? Heb je moeite met relaties onderhouden of het omgaan met bepaalde relaties? Vraag je je constant af hoe mensen over je denken? Voor al deze zaken is er wel een cursus om jou hierbij te helpen! Soms is dat kleine stapje net genoeg om je leven te verbeteren. Lijkt het je wat om zo’n thuis cursus te volgen? Ok, ik heb dus zoals ik het artikel begon nog steeds niet altijd dat positieve gevoel en zelfbeeld maar door het volgen van wat persoonlijke ontwikkeling cursussen en het lezen van boeken hierover heeft het me zeker geholpen om sneller uit het diepe dal te kruipen en sterker nog, er zijn nu geen diepe dalen meer! Hooguit nog een kuiltje wat me even aan het wankelen brengt. Ik heb mijn evenwicht snel weer teruggevonden en blijf op de weg. En.. zoals nu ook weer blijkt, schrijven helpt, het is nu uit mijn hoofd op het scherm en morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe kansen en mogelijkheden om het anders te doen!