Doe het ervoor!

Heb jij een dierbare met een alcoholverslaving? Zo help je hem of haar

Het is nooit makkelijk om te zien hoe een dierbare, vriend of familielid worstelt met een verslaving. Of het nu gaat om alcohol, drugs of gokken, het kan een lastige situatie zijn om mee om te gaan. Hier zijn vijf tips die jou mogelijk kunnen helpen om met deze situatie om te gaan en je dierbare te ondersteunen.

Praat openlijk en eerlijk

De eerste stap is om te praten met de persoon. Het is belangrijk om ze te laten weten dat je begrijpt dat ze een probleem hebben en dat je er voor ze wilt zijn, ondanks de omstandigheden. Raak niet gefrustreerd of boos, zelfs als je geïrriteerd bent. Praat openlijk en eerlijk met de persoon over hoe je je voelt en wat voor invloed hun verslaving heeft op beide levens.

Stel grenzen

Het is ook belangrijk om grenzen te stellen voor jezelf en je relatie met de persoon. Wanneer je onder druk gezet wordt of wanneer je geliefde zich op een onverantwoordelijke en onzekere manier gedraagt, is het oké om te zeggen dat je niet wilt deelnemen aan dat gedrag. Stel duidelijke grenzen voor jezelf zodat je niet overweldigd raakt.

Moedig behandeling aan

Er zijn verschillende vormen van behandeling voor verslavingen. Het kan gaan om detox, counseling, of therapie voor praatgroepen. Zorg dat je betrouwbare bronnen vindt voor de behandeling van verslaving en moedig je dierbare aan om hulp te zoeken. Wees een ondersteunende aanwezigheid tijdens dit proces.

Verdiep jezelf in wat verslaving is en hoe het is voor de verslaafde

Het is ook belangrijk om te leren over de oorzaken en gevolgen van verslaving. Door meer te leren over verslaving, zal je beter in staat zijn om te begrijpen wat je dierbare bezielt en wat hun kwetsbaarheden zijn. Dit kan ook helpen om de communicatie te verbeteren en om een empathische en betrokken aanwezigheid te zijn.

Zorg voor jezelf

Ten slotte is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het kan emotioneel uitputtend zijn om om te gaan met een dierbare met een verslaving. Probeer de tijd te nemen om te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen. Dit draagt ook bij aan een gezonde en betrokken relatie.

Samenvatting 

Verslaving is nooit makkelijk, maar met goede steun en aanwezigheid kan het mogelijk zijn om een dierbare te ondersteunen in hun behandeling en herstel. Onthou dat elke persoon anders is en dat verslaving geen simpele zaak is. Maar door openlijk te praten, grenzen te stellen, behandeling aan te moedigen, te leren over verslaving en goed voor jezelf te zorgen, kan je helpen om je relatie met je geliefde te verbeteren en de beste ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Voor meer informatie over verslavingen kun je terecht op een site van een hulpverlenende instantie als Connection SGGZ.

Bron: connection-sggz.nl