Doe het ervoor!

Door een diep dal? Zo kom je eruit!

Soms lijkt het alsof het leven je beproeft, alsof alles wat je onderneemt uitmondt in mislukking. Tegenslagen zijn universeel en treffen ons allemaal. Ja, zelfs ik heb van die dagen. Vandaag bijvoorbeeld, was een chaotische dag op het werk. Hierdoor kon ik niet de aandacht geven aan mijn cliënten zoals ik gewend ben. Op zulke momenten kan het lijken alsof iedereen om je heen, of het nu je collega’s, vrienden of zelfs de buurvrouw is, alles onder controle heeft terwijl jij stagneert. Hoe blijven zij zo kalm en lijkt het alsof ze al hun doelen bereiken? Het geheim ligt in het positief omgaan met tegenslagen. Dit weet ik maar al te goed, want hoe sneller je jezelf uit het dal omhoog werkt, hoe eerder je het juiste pad weer inslaat.

Tegenslagen omarmen

Het positief benaderen van obstakels of tegenslagen is makkelijker gezegd dan gedaan. Op het moment dat zich een probleem voordoet, kan het lastig zijn om meteen over te schakelen naar een positieve mindset. Toch is je mindset hierbij van cruciaal belang. Blijf je denken: “Ik kan dit niet,” “Het zal me nooit lukken,” of “Dit is niet voor mij weggelegd,” dan wordt het inderdaad een onoverkomelijke taak. Positief denken is de sleutel. Neem even een diepe ademhaling en relativeer de situatie. Voor mij helpt dit vaak. Door het probleem op te splitsen in behapbare stukjes, kom je vaak tot een oplossing. Natuurlijk zijn er momenten waarop het niet meteen lukt om uit je dip te komen. Dan herinner ik mezelf eraan dat ik de enige ben die verandering kan brengen in mijn leven, en dat niemand dat voor mij zal doen. Hetzelfde geldt voor jou: jij bent de enige die jouw situatie kan veranderen, niemand anders zal dat voor jou doen.

Problemen als krachtbron

Problemen zijn zeker niet prettig. Iedereen wordt weleens geconfronteerd met uitdagingen die niet fijn zijn. Het oplossen van deze problemen is niet altijd eenvoudig en kan veel stress veroorzaken. Maar denk eens aan de uitdrukking: “Van fouten kun je leren.” Hetzelfde geldt voor problemen! Nadat je een probleem hebt aangepakt, voel je vaak een gevoel van voldoening en opluchting. De volgende keer dat je een soortgelijk probleem tegenkomt, weet je beter hoe je ermee om moet gaan. Problemen en de oplossingen daarvoor maken je sterker!

De waarden van het leven herontdekken

Soms is het lastig om te bepalen wat jou dwarszit. Als je met deze verwarring worstelt, neem dan even de tijd om na te denken over wat echt belangrijk is in jouw leven. Wie zijn de mensen waar je om geeft? Wat vind je van jezelf? Ben je tevreden en gelukkig met wat je doet? Wat wil je veranderen om een gelukkiger leven te leiden? Deze vragen kunnen een goede start zijn om helderheid te krijgen. Wat mij ook helpt, is na het beantwoorden van deze vragen een lijstje met doelen opstellen. Dit helpt me om me te focussen op wat ik belangrijk vind en om aan mezelf te werken.

Hulp is nabij

Hoewel jij de verantwoordelijkheid moet nemen voor veranderingen in je leven, kunnen anderen je bijstaan om deze veranderingen makkelijker te realiseren. Wees niet bang om hulp te vragen! Veel mensen, waaronder ikzelf, hebben hier moeite mee. Het is echter volkomen menselijk. Dus, als je het moeilijk vindt om hulp te vragen of alles zelf te willen doen, weet dan dat je niet alleen bent. Maar de hulp van vrienden of familie kan je leven aanzienlijk verlichten. Ook voor complexere problemen kun je hulp inschakelen. Denk aan een psycholoog, of overweeg het volgen van een cursus.

Cursussen en boeken voor persoonlijke groei

Heb je last van stress in het dagelijks leven of een laag zelfbeeld? Vind je het moeilijk om relaties te onderhouden of om te gaan met bepaalde situaties? Pieker je vaak over wat anderen van je denken? Voor al deze uitdagingen zijn cursussen en boeken beschikbaar om je te helpen. Soms is een kleine stap al voldoende om je leven te verbeteren. Overweeg bijvoorbeeld om een online cursus te volgen. Persoonlijke ontwikkelingcursussen en zelfhulpboeken hebben mij geholpen om sneller uit diepe dalen te klimmen. Nu zijn er geen diepe dalen meer, hooguit kleine kuiltjes die me even uit evenwicht brengen. Maar ik herstel snel en blijf op koers. Zoals nu ook weer blijkt, schrijven kan helpen. Het staat nu op het scherm en morgen is er weer een nieuwe dag vol kansen en mogelijkheden om het anders te doen!