Doe het ervoor!

Schaatskleding – De beste keuze voor optimale prestaties

Schaatsen is een populaire sport in Nederland die niet alleen ontspanning biedt, maar ook een geweldige manier is om fit te blijven. Met de juiste schaatskleding kan je kou en wind trotseren en optimaal presteren! In dit artikel ontdek je waarom schaatskleding essentieel is voor elke schaatser en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste outfit.

De voordelen van schaatskleding

Als je regelmatig gaat schaatsen is de juiste kleding kiezen erg belangrijk. Schaatskleding is speciaal ontworpen om de schaatser te beschermen tegen de kou en wind. Ook draagt de kleding bij aan optimale prestaties omdat het strak om het lichaam zit en daardoor minder weerstand geeft. Bij het maken van een schaatsbeweging kan dit het verschil betekenen tussen een snelle tijd en een iets mindere tijd. Bovendien zorgt de juiste schaatskleding ervoor dat je langer op het ijs kunt staan zonder dat je kou vat.

Kledingstukken

De belangrijkste kledingstukken die je nodig hebt voor het schaatsen zijn thermokleding, een schaatsshirt, schaatsbroek en een jas. Thermokleding is gemaakt van isolerend materiaal dat transpiratievocht afvoert waardoor je droog blijft tijdens het schaatsen. Een schaatsshirt is strak om het lichaam vormgegeven en heeft vaak lange mouwen om de armen warm te houden. Het schaatsbroekje moet strak zitten omdat het anders tegenwerkt bij het maken van de schaatsslag. Een jas kan handig zijn als het erg koud is.

Materialen en eigenschappen

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor schaatskleding. Het belangrijkste is dat de kleding goed ademt en vocht afvoert zodat het lichaam droog blijft. Daarnaast is winddichtheid een belangrijke eigenschap, omdat het op het ijs vaak kouder aan kan voelen dan de werkelijke temperatuur. Kleding van merinowol is een aanrader omdat het materiaal warmte vasthoudt en ademt. Een andere eigenschap van goede schaatskleding is dat het voldoende bewegingsvrijheid biedt om de schaatsslag goed te kunnen maken.

Accessoires

Tot slot zijn er nog verschillende accessoires die je kunt gebruiken om het schaatsen nog comfortabeler te maken. Denk hierbij aan handschoenen, beenwarmers en ijshockeysokken. Handschoenen houden je handen warm en beschermen ze tegen wind en zon. Beenwarmers zijn handig als extra isolatielaag tussen de schaatsschoen en het onderbeen. Ijshockeysokken zijn dikker dan gewone sokken en bieden extra bescherming aan de enkels en scheenbenen.

In dit artikel hebben we ontdekt waarom schaatskleding essentieel is voor elke schaatser. Van het strakke schaatsshirt tot de isolerende thermokleding, alles draagt bij aan optimale prestaties op het ijs. Door te investeren in goede schaatskleding kan je niet alleen langer op het ijs blijven, maar ook nog eens comfortabeler schaatsen en snellere tijden neerzetten. Dus kies bewust en geniet van de winterse schaatsperiode! Voor meer informatie kun je terecht op bijvoorbeeld Sportswearhouse.nl.